2022 – gyakosok a GYAK-on túl

Sokszor elhangzik, és sokszor mi magunk is hangoztatjuk, hogy az utánpótlásnevelés terén nagyon jól teljesít a Gyöngyösi Atlétikai Klub. Elég csak megnézni a megyei I. osztályt éppen vezető felnőtt csapatot: tele van saját nevelésű játékossal, illetve olyan még bőven utánpótlás korú játékossal, aki már az első csapatban is meghatározó szerepet tölt be.

Nézzünk azonban most egy kicsit túl a saját berkeinkben belül, hiszen a 2022-es év több nagy sikert is hozott neveltjeinknek, akik már máshol futballoznak! Fontos: a teljesség igénye nélkül!

Az 1. fordulóban, amikor az Energia csapatát fogadtuk, hazalátogatott, és a kezdőrúgást is elvégezte Molnár Mátyás, aki – édesapja nyomdokaiba lépve – 8 éves korától volt a GYAK játékosa, majd Honvédba igazolt.

Idén már az Országos Kiemelt bajnokságban játszott, és a Honvéd U17-es csapatának  első számú kapusa, sőt időnként már az U19-es csapatnál is számításba veszik. Neki egyébként BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, hiszen éppen a mai napon, december 30-án tölti be a 16. életévét!

Jól sikerült kezdőrúgás volt...

Az “akikre büszkék lehetünk” rovat következő tagja: Fazekas Lóránt. Ő 7 évesen lett igazolt labdarúgó, és a  Gyöngyösi Diáksport Egyesületben kezdett, amely utánpótlás nevelő bázisnak jogutódja a Gyöngyösi Atlétikai Klub UP szakága.

Lóri Gyöngyösről először Felcsútra került 12 évesen, majd három év múlva már szintén a Honvédban focizott. Innen először kölcsönbe került az NBII-es Békéscsabához, ahol idén nyáron harmadik szezonját kezdte meg, immár a viharsarki klub saját játékosaként.

Első szezonjában 18 évesen 15-ször lépett pályára a magyar másodosztályban, tavaly már 18-szor, ezen az őszön pedig mind a 20 bajnokin szerepet kapott! (kezdőként 16/csereként 4) Belső védőként 20 évesen nem akárki kap ilyen bizalmat az NBII-ben… 

Külön öröm, hogy első két évében 1-1 gólt is hozzá tudott tenni a teljesítményéhez, érdekesség, hogy egyaránt a Szolnok ellen volt eredményes. Reméljük, tavasszal – a rengeteg játékperc mellett – érkezik majd az idei gól is!

Lóri lila-fehérben (Fotó: 1912elore.hu)

Kvíz feladvány is lehetne: GYAK-DVTK-Honvéd-ZTE-Nafta Lendava-ZTE… 

Nekünk, gyöngyösieknek ez bagatell kérdés: Németh Dániel eddigi karrierje ez a sorozat. Dani szintén 7 évesen kezdett a GYAK-ban, majd egyéves diósgyőri kitérő után ő is a Honvéd akadémián találta magát. Ezután a ZTE látott benne fantáziát, ahová a 2021-es éve elején került. Az egy évvel ezelőtti idényt a szlovén másodosztályban töltötte kölcsönjátékosként,  ahol rögtön bizonyított: első meccs, első gól. Ezév elején a ZTE vissza is rendelte, és azóta is többször lehetőséget kap a sok idegenlégiós támadó között-mögött-előtt…

NBI-es bemutatkozására már 2020. október 31-én sor került még a Honvéd színeiben, aztán jött a zalaegerszegi tavasz, két pályára lépéssel, majd ősszel az új idényben mindössze három lehetőség Waltner Róbert veeztőedzőtől, majd a szlovén kitérő.

A 22-es év nyarán aztán a zalai csapathoz megérkezett Ricardo Moniz, aki sokkal jobban bízik a fiatal tehetségekben, így Dani is megkapta a lehetőséget:  rögtön az 1. fordulóban kezdett, a 3. fordulóban pedig meg is szerezte első gólját az NBI-ben.

16 mérkőzésen 10-szer lépett pályára (9 kezdő, 1 csere), és két gólt szerzett.

De Dani nem csak klubszinten  jeleskedik folyamatosan, hanem a címeres mezben is kitesz magáért! Az U15-ös korosztálytól kezdve az U19-ig összesen 33 válogatott mérkőzésen lépett pályára, és ezeken 14 gólt szerzett, legtöbbször mindezt csapatkapitányként!

Ebben az évben újabb szintet lépett: még a 19. születésnapja előtt bemutatkozott az U21-es válogatottban Gera Zoltánnál! 3 meccs, 1 gólpassz, mindhárom meccs győzelem! Ahogy mondani szokták: nem is rossz egy kezdőtől!

Címeres mezben... (Fotó: Meder István/NSO)

Utolsó mai ‘versenyzőnk’ Szabó Alex. Szurkolóink talán őt ismerhetik leginkább testközelből, hiszen ő a GYAK felnőtt csapatában is bemutatkozott!

Jászárokszállásról 12 évesen került Gyöngyösre Molnár Zoltán UP-edző hathatós közbenjáráséra, és 4 évet töltött zöld-fehérben. A 2017/18-as bajnoki évben az NBIII-ban szereplő első csapatunk akkori vezetőedzője, Labancz Róbert már többször “felvitte” Alexet, azonban a szabályok szerint 16 éves kora előtt nem léphetett pályára a felnőtt csapatban. Tavasszal, amikor már Csank János irányította a gárdát, Alex május 15-én betöltötte a 16-ot, és a mesteredző is láthatott benne valamit, mert négy nappal később már pályára is küldte csereként, és a hátralévő két mérkőzésen sem volt ez másként! Sőt, a nyári átigazolási szezonban az ő posztjára nem is keresett játékost Csank-mester, mert egyértelműen számított Alex játékára. Azonban erre már nem kerülhetett sor, mert a Honvédnál is tudhatnak valamit: két héttel a bajnoki rajt előtt leigazolták a már akkor is magas védőt!

Alex az U17-ben kezdett, majd szépen jöttek a lépcsőfokok: U19, NBIII, aztán egy év kölcsönben az NBII-es Szolnoknál. Igaz, előtte már – ugyanazon a mérkőzésen, ahol Németh Dániel is pályára lépett – rögtön kezdőként bemutatkozott az NBI-ben. Ez talán köszönhető volt az akkori kaotikus időszaknak: sorra dőltek ki a játékosok a Covid miatt, így talán egy kicsit  könnyebb volt lehetőséghez jutni… De, ugye ott kellett lenni… Természetesen az még nem olyan nagy tragédia, ha az ember 18 évesen nem áll készen erre a feladatra, de láthatóan hosszú távra terveztek Alexszel a Honvédnál, így – biztos játéklehetőséget kínálva neki – az NBII-es Szolnokra került, de csak kölcsönbe.  Aztán az ott lejátszott 35 mérkőzés már bebizonyította: készen áll az NBI-re! 

Ezen őszön az első fordulóban (07.29.) aztán rögtön kezdett is a Honvédban! Méghozzá a ZTE ellen, ahol pedig egy bizonyos Németh Dániel volt a kezdő csapat tagja… Az egy igen-igen szép hétvége volt klubunk életében, az UP-edzőink számára pedig igazán szívmelengető lehetett nézni a TV-ben ezt a mérkőzést!

További párhuzam még Danival, hogy  – igaz, négy nappal később, de – ő is bemutatkozhatott az U21-es válogatottban, és szintén háromszoros U21-es válogatott.

Szabó Alex - Honvéd, és a bátyja Tamás, GYAK

A felnőtt csapatunkban szereplő saját nevelésű játékosok tömkelege mellett az itt bemutatott négy játékos is bizonyítja: jó munka folyik a klubban, érdemes a Gyöngyösi Atlétikai Klubra bízni a gyermekeket!

Természetesen nem lesz mindenkiből NBI-es játékos, és bár lehet ez is cél, de a legfontosabb, hogy megfelelő szakmai munkával a gyerekekből kihozzák edzőink a lehető legtöbbet. Kiből úgy, hogy nagyon fiatalon beépülhet a felnőtt csapatba, kiből pedig úgy, hogy még magasabb szintre ‘engedik’, hagy fejlődjön még tovább.

Aki pedig felnőtt fejjel nem folytatja a versenyszerű labdarúgást, az is gazdagodik azzal, hogy ebben az inspiratív, motiváló, összetartó közegben nevelkedhet!

Hajrá GYAK!