Sorsolás ELŐTT

Amint azt bizonyára mindenki tudja, a 2023/24-es bajnoki szezonban az NBIII. mezőnye – amelynek immár a Gyöngyösi AK  is tagja – nagy részre lesz osztva, egyenként 16 csapatos csoportokba.

A csapatok nevezési határideje a múlt héten lejárt, azonban fellebbezések még várhatóak, de komoly változásra nem lehet számítani. A végső mezőny a hónap utolsó napján lesz meg hivatalosan, azután jöhet a sorsolás. Íme az a 64 csapat, amely jó eséllyel nekivág a július végén kezdődő bajnokságnak:

Balatonfüredi FC, Békéscsaba 1912 Előre, Bicskei TC, BKV Előre, Budaörs SC, Ceglédi VSE, Cigánd SE, Csornai SE, Debreceni EAC, Diósgyőr FC II., Dorogi FC, Dunaföldvári FC, Dunaújváros FC, Debreceni VSC II., Eger SE, Erzsébeti SMTK, Érd VSE, ETO Akadémia, FC Dabas SE, FC Hatvan, FC Nagykanizsa, FC Tiszaújváros, Fehérvár FC II., Ferencvárosi TC II., Füzesgyarmati SK, Gárdonyi VSC, Gyirmót FC II., Gyöngyösi AK, Hódmezővásárhely FC, Honvéd FC II., Iváncsa KSE, Kaposvári Rákóczi FC, Karcagi SE, Kecskeméti TE II., Kelen SC, Kisvárda Master Good II., Komárom VSE, Körösladányi MSK, Majosi SE, Martfűi LSE, Mohácsi TE, Monor SE, MTK Budapest II, Paksi FC II, Pécsi Egyetemi AC, Pénzügyőr SE, Puskás Akadémia FC II., Putnok FC, Rákospalotai EAC, Salgótarjáni BTC, Sényő-Carnifex FC, SC Sopron, Szentlőrinc, Szeged-Csanád Grosics Akadémia II, Szekszárd UFC, Szolnoki MÁV FC, Szombathelyi MÁV Haladás VSE, Tiszafüredi VSE, Tatabánya, III. ker. TVE, Újpest FC II., Vasas FC II, VLS Veszprém, Zalaegerszegi TE FC II.

Hivatalos információ nincs a csoportbeosztás mikéntjéről, de azért azt lehet sejteni, hogy földrajzi alapon történik. Nagyjából ennyi a biztos, de hogy hol húzzák meg a vonalakat, az csak sejthető. Ezért ami innentől következik, az csak találgatás, játék a vonalakkal, csapatokkal, lehetséges opciókkal.

Magyarországot földrajzilag kettéosztani viszonylag egyszerű, hiszen a kelet-nyugat vonalat megadja a Duna vonala, még ha az így létrejövő két országrész messze nem egyenlő területű lesz is… 

A nyugati országrészen is akad egy földrajzi támpont: a Balaton. Még úgy is, hogy nem épp vízszintes vonalat is húz észak és dél között. De ez legyen az ő gondjuk, messze vagyunk mi nyugattól…

A keleti országrészben jó támpont lehetne a Tisza vonala is, ami kaidhatna egy közel-keleti és egy távol-keleti területet. Ez a felosztás azonban nem valószínű, leginkább a közlekedési viszonyok  miatt. Ha már közlekedés: adódik egy viszonylag pontos felezést kiadó “vonal”, ez pedig a 4-es főút, ami – a nyugati országrészhez hasonlóan – kiadhatna egy észak-dél felosztás.  Egyébként ott is útvonalat használva a “felezéshez”, adja magát a 7-es út Budapesttől Székesfehérvárig, onnan pedig a 8-as út vonala. Főleg azért, mert rettentő magas az észak-dunántúli csapat… Ez a felosztás nagyjából így nézne ki:

Ez a felosztás azért is lehetne ideális, mert így a vonalak környékén elhelyezkedő, illetve a budapesti, budapest-környéki csapatokat lehetne “pakolgatni”, hogy mindenhol meglegyen a 16 csapat.

Vélhetően(!) a földrajzi szempontok mellett vannak még egyéb figyelembe veendő dolgok. Ilyen pl. az, hogy az ún. második csapatokat is lehetőség szerint egyenlően osszák el. Nyilván nem lenne igazságos, ha pl. délkeleten csak 1 , északkeleten pedig mondjuk 6-7… Ha kissé lazán kezeljük ezt a kérdést, akkor tulajdonképpen 20 másodikcsapat van, tehát az 5-5-ös elosztás kínálja magát.

Másik ilyen szempont lehet még az is, hogy a feljutó csapatok se kerüljenek túl sokan egy csoportba, mert az – valószínűleg – nem emelné a csoport színvonalát…

És aztán akadnak további kérdések: legyen-e egy csoportban a két debreceni csapat (DEAC, DVSCII.)? Együtt legyen-e Puskás Akadémia és a Fehérvár második csapata? Legyen-e az NBIII-ban is Újpest-Fradi meccs?  Vagy pl. aki eddig Keleten volt, azt ne(?) tegyük át Nyugatra, és fordítva… De ott vannak még a csapatok egyéni kérései… Pl. az ESMTK csapata pár éve kérte, hogy a továbbiakban ne a Keleti, hanem a Közép csoportba kerüljön…

Szóval nem egyszerű a dolog, de most nézzünk meg egy – ismétlés a tudás anyja – teoretikus  – Észak-Keleti csoportbeosztást. Mert ha valóban ez a fajta szisztéma kerül kialakításra, akkor mi bizton ide kerülünk.

Tehát a Dunától keletre haladva, a 4-es  úttól északra egyértelműen az alábbi csapatok helyezkednek el:

 1. FC Hatvan
 2. SBTC
 3. GYÖNGYÖSI AK
 4. Eger SE
 5. Putnok FC
 6. Diósgyőr II.
 7. Tiszafüredi VSE
 8. FC Tiszaújváros
 9. DEAC
 10. DVSC II.
 11. Sényő FC
 12. Cigánd SE
 13. Kisvárda II.

Ezek a csapatok tűnnek biztosnak… Bár a második csapatok elosztásánál kijöhet az, hogy a DVSC esetleg Dél-Keletre kerül, mivel pl. az Újpest, Vasas, MTK triónak a 3-as főúton való haladása lehet az optimális, ellentétben a három másik iránnyal…

Persze az UTE a Megyeri hídon áthaladva máris Észak-Nyugaton van, Dél-keleten pedig  tényleg kevesen vannak, úgy tarsuk meg 13-nak  a Vasast II-t.

Biztosan kapunk fővárosi csapatot: legyen mondjuk két olyan csapat, akik eddig is Keleten voltak: 14. BKV Előre és 15. Pénzügyőr SE. Észak-pesti mivolta miatt adná magát a REAC, de mellettünk, a Stécé és a Cigánd mellett már a negyedik most feljutó csapat lenne a csoportban…

Mindössze egy hely maradt kiadó, így nézzünk szét a 4-es út vonalán: Monor, Cegléd, Szolnok, Martfű, Karcag.

Tulajdonképpen bármelyik lehet, mégis  legyen a 16. Karcagi SE. A leginkább az szól mellettük, hogy  talán egész évben, de ősszel biztosan nem otthon játsszák majd a hazai meccseiket, hanem Tiszafüreden. Az pedig egyértelműen Észak-Kelet.

Ez az összeállítás egy(!) lehetőség a sok közül. Július elején okosabbak leszünk!

Hajrá GYAK!